Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2017 19:46 - Какво да правим в Рибарица - забележителности
Автор: hild Категория: Туризъм   
Прочетен: 7559 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.07.2017 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image     Целта на този блог е да подмогне на туристите при престоя им в Рибарица, обл. Ловеч, за да бъдат по-удовлетворени и да посетят селцето ни отново.
     Темата на днешния пост са ЗАБАЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ в Рибарица.
     Когато прекарвате свободното си време в Рибарица, освен да се наслаждавате на чистия въздух и красивата природа, може да посетите много забележителности и да практикувате различни дейности.
     Най-голямата и най-посещавана забележителност на Рибарица е лобното място на водачът на Априлското въстание от 1876 г. и любим герой на рибарчени - Георги Бенковски. Намира се в местността Костина на 3 км по асфалтов път от главната улица в Рибарица, също носеща името на Георги Бенковски. Освен паметникът на революционера, на това място се намира Кървавото кладенче, в което е била измита отсечената глава на Бенковски  и мостчето, по което е минал за последно.
    Събитието, което привлича ежегодно стотици посетители е Честването на годишнината от смъртта на Бенковски и представянето на Живата картина на последните му часове - всяка година на 25 май
     Разходка по пътеки и маршрути в Национален парк "Централен Балкан".
     Изкачване до някоя от околните хижи с невероятни панорамни гледки - хижа Васильов (с интересен параклис и връх Васильов, най-високият в Предбалкана - 1490 м), хижа Вежен, хижа Бенковски, хижа Ехо, хижа Козя стена.
     Изкачване на първенеца на Тетевенския балкан - връх Вежен с височина 2198 м. Разбира се при подходящо време. Изходен пункт е хижа Вежен. Преходът  не е труден - около 2 часа и 30 мин. по-бавно и спокойно темпо; има лятна и зимна маркировка (а ние от Рибарица при изкачването му винаги носим и трупаме на върха по някой камък, за да го направим висок 2200 м :-). Също заравненият връх Булованя 2043 м над хижа Бенковски, връх Братаница - 1992 м и др.
     Да се разходите по екопътека "По стъпките на Бенковски" между с. Рибарица и с. Дивчовото. Маршрутът е много лек и приятен около 4 часа.
     Вирчетата по течението на река Бели Вит, подходящи за речна рекреация и риболов като Гайкиния, Вълковия, Черния и мн. др.
     Може да наблюдавате Скален мост при скалния венец над селото в района на Военната станция. Вижда се добре следобед при слънчево време от главния път. В този район се намира и Яковата пещера, която не е адаптирана за посещения, за съжаление.
     В района на Рибарица има много извори. С приятен вкус и голям дебит е този на 20 м по течението на река Костина над лобното място на Г. Бенковски. Също Борисовата чешма след края на Рибарица по пътя за село Шипково. 
     Бране на билки - червен и жълт кантарион, бял равнец, леворда, иглика, риган, живовляк, киселец (киселек, по рибарски), мащерка и много, много други.
     Бране на горски плодове като червена и черна боровинка в по-високата част на планината, диви ягоди, диви капини, малини, шипки, глог и др.
     Бране на гъби като царицата в нашия район - манатарката, също пачи крак, сърнела, кладница, млечница и др.
     Наблюдаване на редки и застрашени растителни видове като еделвайс в района на резерват "Козя стена", бяла мура, омайниче, самодивско лале при хижа Вежен, вековни букови дървета по екопътека "По стъпките на Бенковски", разположена между с. Рибарица и с. Дивчовото и мн. др.
     Могат да се наблюдават диви животни като соколи( рибарчени ги наричат гераци и хич не ги обичат, защото им нападат пиленцата), да чуете славеи, синигери, кукувици, улулици, да видите при късмет сърна, язовец, видра, лисица, таралеж, катерица, дъждовник и мн. мн. др.
     В реката все още могат да уловят риби като балканска пъстърва, черна мряна, речен кефал и др.
     През това лято се предлага и Разходка с коне на територията на землището на Рибарица.
     Новата църква на Рибарица - "Св. Панталеймон". За съжаление не работи постоянно, само в почивни и празнични дни.
     Тепавица за пране на черги, одеала и др. в местността Заводна.
     Басейните в Рибарица, повечето са към големите хотели. Един от големите с невероятна панорамна гледка е този на хотел Рибарица.
     В Рибарица е удачно да се придвижваш  с велосипед, поради голямата дължина на селото, макар да няма велоалеи и това е една наша стара мечта - да се свържат Рибарица и Тетевен с велоалея. А околните възвишения на селото са подходящи за планинско колоездене. Могат да се наемат велосипеди под наем.
     Всяко лято през месец юли се провежда Празник на народния обичай и автентичната носия, както и Рокерски събор, и двете се провеждат в местността Костина.
     Естествено преобладават природните забалежителности, нали сме планинско село.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hild
Категория: Туризъм
Прочетен: 18878
Постинги: 6
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031